Kunstprat med Rolf Hoff

Kunstveggen har tatt en prat med Rolf A. Hoff som har en av Norges største private samlinger av samtidskunst og regnes som en bjellesau i det norske kunstmarkedet. Rolf har i mange år vært en støttespiller for unge kunstnere og kunstnerstyrte gallerier. Rolfs kone, Venke, har med hans støtte, pusset opp den nedlagte Kaviarfabrikken i Henningsvær som nå er omdannet til en arena for samtidskunst; KaviarFactory. En rekke internasjonale kunstnere har allerede besøkt stedet slik som Per Barclay som har satt opp installasjonsfotografier, Bjarne Melgaard har designet og laget flere av dørhåndtakene og den tyske samtidskunstneren Michael Sailstorfer har designet KaviarFactory sin logo. Dolk og Pøbel benyttet fabrikken som residens og hadde en utstilling der sommeren 2010. Nåværende utstilling, “EXPECTED / UNEXPECTED” med Bjarne Melgaard henger frem til 31. mars 2016.

Foto: Vidar Lysvold

Av Fredric Madsen

Når startet du å samle kunst og hva fikk deg til å begynne?
Har alltid samlet. Frimerker, mynter, spanske lysestaker fra 1500-1600-tallet, bondeantikviteter etc, så mye som er spennende. Så etter hvert ble det kunst, samtidskunst. Det endte opp med yngre samtidskunst nettopp fordi her har ingen manipulert kunstneren, og det er opp til meg å finne de ”gode” kunstnere før prisene stiger. Prisene stiger meget raskt for de ytterst få som bryter igjennom.

Husker du hva som var det første kunstverket du kjøpte?
Ulf Valde Jensen i 1970.

Har du et favorittverk?
Nei, men jeg har noen favorittkunstnere.

Har du noensinne angret på et kunstkjøp?
Ikke der og da, men noen av de tidlige kunstkjøp har jeg solgt. De ga meg ikke noe mer, ikke gode nok.

Hvilket tips vil du gi til yngre personer som ønsker å starte å samle kunst?
Se så mye som mulig. NB! Finn de gode galleriene og start der. De gode gallerier finner du kun i Oslo, dessverre. Og husk du skal ikke forstå kunsten. Det kommer etter hvert. De MÅ yte motstand og utfordre deg. Ikke lik mer enn 60-70% som nybegynner.

Hvilken utstilling har imponert deg mest?
Det er umulig å si. Det har blitt så mange i årens løp

Dolk og Pøbel har bodd på Kaviarfabrikken, hvilken forhold har du til disse kunstnerene?
Kunstnere som ofrer seg så totalt som Dolk og Pøbel har gjort, levde/lever under kummelige forhold og forsaker så mye for at vi andre får opplevelser i bybildet og ute i Lofotnaturen, uten noen form for stipend eller annen offentlig støtte. Det står det stor respekt av.

Er det noen kunstnere du har “troen på” i årene fremover?
Det er alltid noen som er i kikkerten.

Hvilke gallerier i norge vil du anbefale “nybegynnere” å besøke?
OSL Contemporary, galleri VI, VII, Gerharsen Gerner, Galleri K, Galleri Haaken.

Hvordan har du tenkt til å tilbringe sommerferien 2015?
I Lofoten nærmere bestemt Henningsvær. Friskt vær og natur!

Takk for praten Rolf, og god sommer!

John Stenersen © www.tringa.no

John Stenersen © www.tringa.no